Σάββατο 2 Μαρτίου 2019

Συνάντηση υποψηφίου Προέδρου Κοινότητας Καινούργιου Κώστα Διον. Κορδάτου (Τάκης) με τον Διευθυντή ΓΟΕΒ Αχελώου στο Αγρίνιο σχετικά με το αρδευτικό πρόβλημα στο Καινούργιο


Την Παρασκευή 1-3-2019 ο υποψήφιος Προέδρος Κοινότητας Καινούργιου Κώστας Διον. Κορδάτος (Τάκης) συναντήθηκε με τον Διευθυντή ΓΟΕΒ Αχελώου κ. Βλάση Σφυρή για να ενημερωθεί για το αρδευτικό πρόβλημα στο Καινούργιο, για τις υποδομές και τις δυνατότητες των δικτύων του ΓΟΕΒ στην περιοχή, και τους λόγους που δεν λειτουργεί το....
ΤΟΕΒ Καινουργίου, όπως επίσης και για τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία στον πρωτογενή τομέα.
Η ενημερωτική συνάντηση κράτησε αρκετή ώρα, όπου τέθηκαν αρκετά συσσωρευμένα προβλήματα των παραγωγών του Καινούργιου και της γύρο περιοχής, όπου έχουν να κάνουν με τις «γερασμένες», κατεστραμμένες και εγκαταλειμμένες υποδομές άρδευσης, όπως  τα αντλιοστάσια, διώρυγες (αύλακες), καθώς από την λεηλασία του μηχανολογικο-ηλεκτρολογικού εξοπλισμού του αντλιοστασίου, στη θέση κάτω Πίνα (αδιαφορία του αρμόδιου ΤΟΕΒ Παναιτωλίου), ενώ και το ΤΟΕΒ Καινουργίου βρίσκεται «βυθισμένο» στη Λίμνη….
Βραχνάς για τους αγρότες εκτός του μεγάλου κόστους παραγωγής είναι και τα χρέη προς τη ΔΕΗ του ΤΟΕΒ Καινούργιου (περίπου 30.000 Ευρώ) και η μη δυνατότητα αυτά να αποπληρωθούν αφού η αγροτική παραγωγή καθημερινά μαραζώνει, αφενός από τις αρνητικές πολιτικές της ΕΕ, καθώς και από την ανυπαρξία ουσιαστικά μιας εθνικής αγροτικής πολιτικής, γι’ αυτό είναι αδύνατο αυτές οι οφειλές να αποπληρωθούν από τους λίγους αγρότες που έχουν απομείνει. Εκτιμούμε ότι εάν δεν διαγραφούν τα ποσά αυτά προς την ΔΕΗ και παράλληλα να γίνουν νέα έργα, όπως ανακατασκευή του αντλιοστασίου του ΤΟΕΒ Καινουργίου και επέκτασή του το πρόβλημα των παραγωγών θα μεγαλώνει. Ο διευθυντής του ΓΟΕΒ Αχελώου μας τόνισε ότι η προοπτική επέκτασης των αρδευτικών δικτύων στο Καινούργιο χρειάζεται μελέτη), προκειμένου να καλυφθεί και ο ορεινός όγκος (Πετρωτά, Τουρκομνήματα, Καρέικα, Νισιφέϊκα κ.λ.π.)  ενώ ταυτόχρονα το ΤΟΕΒ Καινούργιο θα πρέπει η διοίκηση του οργανισμού να κινήσει όλες τις διαδικασίας για να γίνει μέλος του ΓΟΕΒ Αχελώου, όπου σήμερα δεν ανήκει στον Οργανισμό και ως εκ τούτο είναι αδύναμο διοικητικά, οικονομικά και επιχειρησιακά.
Τονίσαμε στον εκπρόσωπο του ΓΟΕΒ Βλάση Σφυρή (εικόνα) ότι, αν και θεωρούμε ότι η επέκταση του ως άνω έργου είναι αποσπασματικό σε σχέση με ένα συνολικό και σύγχρονο έργο που χρειάζεται η περιοχή, μπορεί προς το παρόν να δώσει μια «ανάσα» στην περιοχή για να βγει από την πλήρη ανυδρία και εγκατάλειψη, που ζήσαμε φέτος, που είχαμε πλήρης καταστροφή της ελαιοκομικής παραγωγής. Μια καταστροφή που εάν συνδυαστεί και με το γεγονός ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ του Αγρινίου δεν έχει αποζημιώσει τη χαμένη παραγωγή (ανεμοθύελλα κ.λ.π.), που για το μέγεθος της καταστροφής στην περιοχή μας ενημερώθηκε άμεσα ο Αντιπρόεδρος του ΕΛ.Γ.Α. Δημήτρης Καρακώστας, κατά την παρουσία του σε σύσκεψη στο Καινούργιο 22-1-2019, με αποτέλεσμα οι ελαιοπαραγωγοί της Β.Α. Τριχωνίδας, φέτος να έχουν υποστεί πλήρης καταστροφή στην βρώσιμη ελιά και έχουν περιέλθει σε πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση.
Το μέλλον του αγροτικού τομέα στην περιοχή μας, πρέπει να είναι κοινή υπόθεση όλων και για το λόγω αυτό ο υποψήφιος Πρόεδρος Καινουργίου ξεκίνησε τις προεκλογικές συναντήσεις του με φορείς, αρχίζοντας από το ΓΟΕΒ Αχελώου, θέλοντας να σηματοδοτήσει την προτεραιότητα της αγροτικής παραγωγής, όπου στο πρόγραμμά μας θα υπάρχει σαφές πλαίσιο διεκδίκησης για ένα σύγχρονο δίκτυο άρδευσης όλων των καλλιεργειών στο Καινούργιο με δωρεάν νερό σε όλα τα χωράφια
Δηλώνουμε ως νέα Κοινοτική αρχή (με την στήριξη των δημοτών), ότι θα πάρουμε όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες σε συνεργασία με τους ενδιαφερόμενους φορείς το ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ-Α)Σ Καινούργιου, ώστε να απαιτήσουμε αγωνιστικά να δοθούν από την πολιτεία οριστικές λύσεις, σε αυτό το σοβαρότατο πρόβλημα του αγροτικού Τομέα της περιοχής, που είναι η άρδευση μια πραγματικής πρωτογενής αγροτικής παραγωγικής οικονομίας ώστε να «ανακάμψει» ξανά η περιοχή μας, και να αντιμετωπισθεί κάπως οικονομική κρίση.
Ζητάμε:
α) Επαναλειτουργία του ΤΟΕΒ Καινουργίου- διαγραφή του χρέους της ΔΕΗ
β) Άμεσα ανακατασκευή του αντλιοστασίου του ΤΟΕΒ Καινουργίου και επέκταση του αρδευτικού δικτύου με παροχέτευση νερού στα δίκτυα του ΓΟΕΒ για πότισμα με φυσική ροή.
γ) Διαγραφή χρεών από το ΤΟΕΒ Παναιτωλίου των αγροτών τουλάχιστον για τα χρόνια που το Καινούργιο δεν αντλεί νερό άρδευσης από το αντλιοστάσιο της κάτω Πίνας και αποδέσμευση από την υποχρέωση καταβολής παγίου στο ΤΟΕΒ όταν δεν αρδεύονται τα χωράφια.     
Καινούργιο 1-3-2019
Από το Γραφείο τύπου του υποψηφίου Πρόεδρου Κοινότητας Καινούργιου
Κορδάτου Διον. Κώστα (Τάκη)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου